De markt ontwikkelt zich positief: het herstel is ingezet.
Het eerste half jaar van 2024 geeft vertrouwen in een sterker tweede deel van het jaar. De economie groeit, de inflatie daalt en de rente is stabiel. Dat helpt om de dynamiek in de markt te houden.
Woningmarkt
Structureel is er nog altijd sprake van een groot woningtekort. Ondanks het nijpende tekort werd er weinig gebouwd de afgelopen jaren. Onder meer door de snel stijgende rente, de dalende huizenprijzen en de gestegen bouwkosten was het minder aantrekkelijk om woningen te bouwen.
Inmiddels is de rente gestabiliseerd (zelfs al licht gedaald) en stijgen de huizenprijzen weer fors. Ook gaf het vorige kabinet subsidies om bouwplannen door te zetten, waardoor de bouw weer aantrekt. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er landelijk 18.800 bouwvergunningen voor nieuwe huizen afgegeven. Dat is het hoogste aantal sinds eind 2021 en 21% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het is het derde kwartaal op rij dat het aantal afgegeven bouwvergunningen stijgt.
De huurwoningmarkt staat wel onder druk. Als gevolg van de onzekerheid over de Wet Betaalbare Huur waren beleggers terughoudend met investeringen in nieuwe beleggershuurwoningen. Dit resulteerde in een aantal mislukte tenders, omdat ontwikkelaars geen belegger konden vinden en zich niet inschreven. Nu deze wet is aangenomen, verwachten we dat de investeringsbereidheid weer zal toenemen.
Situatie in Almere
De onzekerheden in de markt hebben in 2023 geleid tot een aantal mislukte tenders, omdat ontwikkelaars geen belegger konden vinden en zich niet inschreven. Na de teleurstellende afzet in 2023 ziet het er voor dit jaar en volgend jaar weer beter uit. De teruggekeerde stabiliteit in de markt is doorslaggevend voor investeringsbereidheid van beleggers en particuliere kopers.
Bedrijventerreinen
Bedrijfshuisvesting, variërend van logistiek tot industrie, is voor beleggers nog steeds een aantrekkelijk segment. De leegstand is historisch laag, het rendement is aantrekkelijk en de huurcontracten lopen vaak decennialang.
Situatie in Almere
Er is veel belangstelling voor de kavels, waarbij afnemers bewust overeenkomsten met de gemeente sluiten ondanks de huidige netcongestie problematiek. Nieuwe aanvragen voor grootverbruikers kunnen op zijn vroegst pas in 2029 aangesloten worden. Daar hadden wij onze uitgifteplanning in het MPGA 2024 al op aangepast. Voor nu zijn er geen nieuwe inzichten vanuit de netbeheerders.
Detailhandel
Binnen dit segment weten kopers en verkopers elkaar nog steeds niet helemaal te vinden. Na jaren van afwaarderingen, door de coronapandemie en daaropvolgende faillissementen van huurders, zijn wel steeds meer partijen bereid om winkelvastgoed in overweging te nemen.
Situatie in Almere
Het Almeerse beleid zet zich in op het koesteren van de vitale onderdelen van de Almeerse winkelstructuur. Daarbij hoort de keuze om dingen niet meer te doen; nieuwe centra in de bestaande stad, verspreide ontwikkelingen en uitplaatsingen van supermarkten. Met uitzondering van de kernzones van de ontwikkelingsgebieden (Stadstuinen en Nobelhorst) is hierdoor in de grondexploitaties nauwelijks sprake van toevoegingen van detailhandel. De marktontwikkelingen in dit segment zijn daarom voor de grondexploitaties van minder belang.
Kantoren
Beleggers zijn nog altijd terughoudend rondom kantoorvastgoed. De onzekerheid over de impact van hybride werken blijft bestaan, maar de leegstand is beperkt. Grote bedrijven kunnen met minder kantoormeters uit de voeten, terwijl veel kleinere en middelgrote bedrijven juist blijven groeien.
Situatie in Almere
De kantorenmarkt maakt onderdeel uit van de economische infrastructuur maar blijft lastig in Almere. Veruit het meeste aanbod in Flevoland is te vinden in Almere. Door een combinatie van bescheiden opnames en transformaties daalt het aanbod, maar is de leegstand met 24% nog altijd erg hoog. In de grondexploitaties zijn nauwelijks nieuwe kantoren opgenomen.