Cultuur maakt ons tot wie wij zijn en tot wat wij zijn als stad. Wij willen dat cultuur voor alle Almeerders dichtbij en toegankelijk is, en iedereen onze cultuur mede kan vormgeven. De geschiedenis van Almere, het erfgoed onder en boven de grond, en de tradities en gebruiken van al onze bewoners, vormen samen ons erfgoed.
We gaan aan de slag met het nieuwe Cultuurplan 2025 - 2028
Na het vaststellen van de Programmabegroting verwachten we eind 2024 het nieuwe Cultuurplan 2025 – 2028 voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad. Kunst en cultuur versterken een levendige en bruisende stad, zorgen voor ontspanning en dragen bij aan verbinding en sociale cohesie in de samenleving. Daarom is het belangrijk dat Almere een breed en divers cultuuraanbod heeft. Het nieuwe Cultuurplan bouwt voort op de culturele ambities die zijn vastgelegd in het Cultuurplan 2019 – 2024, maar kan binnen de beschikbare middelen geen groei realiseren.
Cultuursector overeind houden in tijden van bezuinigingen
Cultuur staat onder druk. Omdat het budget niet meegroeit met de sector, wordt het budget al jaren overvraagd. We zien de vraag zelfs groeien. In 2025 gaan we ook onze popvoorziening uit het cultuurbudget betalen, waardoor minder budget resteert voor de overige cultuurinstellingen. We zien een toename van instellingen die actief zijn in Almere. Sommigen zijn zo succesvol dat zij rijksmiddelen weten aan te trekken. Die geven een belangrijke impuls aan de stad, maar vragen ook een matching bijdrage als cofinanciering vanuit de gemeente. Aan de andere kant is voor een aantal cruciale culturele partners in de stad de rijkssubsidie weggevallen. De grootste uitdaging en ambitie is de culturele infrastructuur die is opgebouwd te behouden en ervoor te waken dat het cultuuraanbod niet verschraalt. Uitbreiding van de financiële ondersteuning van culturele instellingen, laat ons cultuurbudget niet toe.
We werken aan de levendigheid van onze stad
Almere groeit. De stad telt steeds meer jongeren én meer ouderen, met allerlei culturele achtergronden. Wij willen dat zij zich allemaal herkennen in het culturele aanbod en zich thuis voelen bij de culturele organisaties van de stad. Op die manier kan cultuur de veerkracht van Almeerders vergroten en hun welbevinden versterken. Uitbreiding van het aantal culturele voorzieningen is nodig in Almere; denk aan een extra filiaal van de bibliotheek, een cultuurhuis of een erfgoedhuis. In 2025 zetten we op dat gebied stappen in de goede richting met het openen van het nieuwe cultuurhuis Buiten, waar ook het erfgoedhuis een plek krijgt. Daarmee krijgt Buiten een langverwachte culturele voorziening in het eigen stadsdeel. Ook werken we aan onze lokale bibliotheekvoorzieningen door het aantrekken van tijdelijke rijksmiddelen. Daarmee versterken we de wijkvestigingen van de bieb in Buiten en opent de pop-up bibliotheek. We continueren met deze middelen ook de versterking van de vestiging in Poort en de school-/wijkbibliotheek die in september 2024 opende. In 2025 blijven we werken aan de verduurzaming van onze bovengrondse monumenten.
Doelstellingen bij dit programma:
- Eind 2024 leggen we de gemeenteraad het Cultuurplan 2025-2028 voor.
- We voeren de eerste ronde ‘Nadere regels subsidie cultuur Almere 2026-2028’ uit. We behandelen minstens dertig subsidieaanvragen van Almeerse culturele organisaties in 2025.
- In 2025 zullen in de gehele cultuurregio Flevoland projecten plaatsvinden in het kader van de SPUK Jongeren en Talent. We voeren in 2025 gesprekken met Almeerse organisaties die subsidie ontvangen vanuit deze regeling.
- We openen in 2025 het vernieuwde Erfgoedhuis in het nieuwe Cultuurhuis Buiten.