Veiligheid en handhaving

Ambitie

We werken aan een veilige stad om in te wonen, werken en verblijven

De gemeenteraad heeft op 29 juni 2023 de Veiligheidsagenda 2023 – 2026 vastgesteld. Hiermee is voor de komende vier jaar richting gegeven aan onze veiligheidsaanpak en ambities. Het doel is dat Almere een veilige stad blijft om in te wonen, werken en verblijven. Wij bereiken dit door te werken aan de vijf vastgestelde thema’s uit de Veiligheidsagenda 2023 – 2026. Het gaat hierbij om:

  • het voorkomen en tegengaan van georganiseerde ondermijnende criminaliteit;
  • het bevorderen van de digitale veiligheid;
  • het behouden van  veilige wijken;
  • het inzetten op maatschappelijke onrust, polarisatie en radicalisering;
  • het borgen en versterken van de lokale en regionale crisisbeheersing.

Het ‘Uitvoeringsplan Veiligheidsagenda Almere 2023 – 2026’ geeft op basis van concrete effectindicatoren per thema invulling aan onze doelstellingen.

We intensiveren onze inzet op de uitvoering van de Wet Bibob

Vanuit het coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan Almere’ is er een (tijdelijke) impuls gegeven aan de verdere intensivering voor de toepassing van de Wet Bibob als preventief instrument in het voorkomen en aanpakken van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Wij bieden in 2025 een nieuw Bibob-beleid aan ter vaststelling, waarin wij de huidige inzet meer risico-gestuurd inrichten. Het doel daarbij is het instrument zo efficiënt mogelijk in te zetten en de reikwijdte van onze aanpak verder uit te breiden naar nieuwe domeinen. Daarnaast implementeren wij in het tweede kwartaal van 2025 een exploitatievergunningsstelsel voor nader te bepalen specifieke branches. In combinatie met het opnemen van het ‘ondermijningsartikel’ in onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt het vanaf 2025 mogelijk om risicobranches, -gebouwen of -gebieden aan te wijzen als vergunningplichtig. Wij doen tegelijkertijd een voorstel over de te hanteren opzet en indicatoren voor de evaluatie van de tijdelijke intensivering in 2026.

Preventie met Gezag

Nadat de middelen voor het programma Preventie met Gezag aan ons zijn toegekend hebben wij in juli 2024 het uitvoeringsplan Preventie met Gezag gepresenteerd. Hierop zijn wij aan de slag gegaan met het opzetten en uitvoeren van de interventies. In 2025 blijven wij samen met onze partners volop inzetten op een zorgvuldige uitvoering van het uitvoeringsplan waarin aandacht bestaat voor het samenspel tussen preventieve en repressieve interventies.  

Wij geven in 2025 vervolg aan onze aanpak tegen straatintimidatie

De extra structurele middelen die vanuit het coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan Almere’ beschikbaar zijn gesteld worden hiervoor ingezet. Er wordt opvolging gegeven aan de uitkomsten van het onderzoek naar straatintimidatie in Almere en tevens wordt verkend op welke manier we meer repressief kunnen inzetten op straatintimidatie.

Almere groeit en daarmee de vraag naar handhaving en toezicht ook

Almere blijft groeien en zich verder ontwikkelen als stad. Dit brengt met zich mee dat het toezicht en de handhaving  in de stad ook moet groeien. Groei is nodig indien de gemeente niet wil dat veiligheid, leefbaarheid en dienstverlening verder achter raken op de vraag en ambitie.
De groei van de stad brengt immers meer werk met zich mee. Bovendien zien we dat de vraagstukken complexer worden en het aantal vraagstukken ook toeneemt. Actueel is bijvoorbeeld duurzaamheid en energietransitie. Met de groei van de stad groeit ook het aantal meldingen openbare ruimte en het aantal handhavingsverzoeken. Indien de capaciteit niet meegroeit met de stad moeten we op steeds meer gebieden keuzes maken, die ten koste gaan van onze ambities.

We onderzoeken of we onze handhavers in gemeentelijke dienst nemen

De gemeente maakt gebruik van een externe partij die mensen voor handhaving in de openbare ruimte levert. Het onderzoek naar het al dan niet in gemeentelijke dienst nemen van de Boa’s is in de afrondende fase. In het najaar van 2024 volgt er een voorstel dat besproken wordt met de gemeenteraad.

Wijkboa’s

Met de extra middelen die met het coalitieakkoord zijn vrijgemaakt zetten we meer boa’s in de wijk in. Ze werken roulerend gebiedsgericht. Voor vaste wijkboa’s, die het gezicht zijn in de wijk, is minimaal 8 fte meer capaciteit nodig.

Koers op duurzaamheid

De uitdagingen op het gebied van duurzaamheid zijn groot. Voor 2025 richten wij ons op het stimulerend energietoezicht, de asbestaanpak en de label-c verlichting. Ook bereiden we ons voor op de totstandkoming van zero emissie zones, milieuprestatie gebouwen en schoon en emissieloos bouwen.

Doelstellingen bij dit programma

  • Wij verzenden in het eerste kwartaal van 2025 middels een agendavoorstel de ‘Tweede Voortgangsrapportage Veiligheidsagenda 2023 – 2026’ naar de gemeenteraad ter bespreking van de voortgang van onze veiligheidsaanpak in 2024.
  • Wij bieden in het tweede kwartaal van 2025 een vernieuwd Bibob-beleid ter vaststelling aan.
  • Wij verzenden in het derde kwartaal van 2025 een factsheet over de voortgang van onze veiligheidsaanpak in de eerste helft van 2025.
  • Het aantal openstaande meldingen bij Toezicht en Handhaving openbare ruimte is aan het eind van 2025 kleiner of gelijk aan 400.
  • In 2024 is een nieuw handhavingsbeleid vastgesteld, voor zowel de openbare ruimte als de bebouwde omgeving. Hierin staan meetbare doelstellingen waarover de raad jaarlijks wordt geïnformeerd. Naast de eerder genoemde inzet op duurzaamheid en de meldingen uit de stad richten we ons op het verhogen van het aantal controles op brandveiligheid.

Lasten & baten

45

3,8%

15

1,3%

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:05:33 met de export van 11/15/2024 16:15:30