We bouwen aan een stad waar het goed en prettig leven is
Een stad waar ruimte is om te wonen en te werken, maar waar inwoners ook prettig kunnen leven en recreëren. We zien echter ook dat het vinden van een betaalbare, passende woning voor steeds minder inwoners is weggelegd. De urgentie op dit thema is hoog. We proberen de bouw van woningen te versnellen en vergroten de voorraad sociale huurwoningen en betaalbare huur en koop. We bouwen geen huizen maar wijken en buurten waar mensen elkaar kennen en naar elkaar omkijken. Kortom, we bouwen aan een stad. We verkennen aanvullende maatregelen om bestaande en nieuwe plannen voor woningbouw haalbaar en betaalbaar te maken. We komen eind oktober 2024 met een voorstel ter consultatie naar u toe. Hierin nemen wij de nieuwe ambities uit het coalitieakkoord mee.
De ontwikkeling op de woningmarkt is grillig en dat merken wij
De marktomstandigheden hebben grote invloed op het type en aantal woningen dat gebouwd wordt en daarmee ook de mogelijkheden voor doorstroming. Waar we vorig jaar zagen dat de woningmarkt afkoelde zien we op dit moment dat de woningmarkt weer fiks krapper aan het worden is. Er is structurele mismatch tussen vraag en aanbod en Almere wijkt daarbij in negatieve zin van het landelijk gemiddelde. Daarnaast speelt het probleem van netcongestie, oftewel ons stroomnet raakt vol. Tot 2029 is dit probleem nog niet definitief opgelost.
De nieuwe meerjarige prestatieafspraken met woningbouwcorporaties gaan per 1 januari 2025 in
Met de Almeerse corporaties en de huurdersorganisatie 3HO worden nieuwe afspraken gemaakt die lopen van 2025 tot en met 2029. Deze prestatieafspraken gaan over wat we in deze periode op verschillende onderwerpen gaan doen. Zo is met de corporaties afgesproken dat zij in de komende vijf jaar bijna 4.100 nieuwe sociale huurwoningen zullen bijbouwen. Naast afspraken over nieuwe woningen zetten wij in op interventies rondom het thema beschikbaarheid, betaalbaarheid, leefbaarheid, verduurzaming, wonen en zorg voor ouderen en een thuis voor iedereen.
We werken aan herziening van de Woonruimteverdeling
De huidige huisvestingsverordening wordt aangepast aan de uitgangspunten die de raad in het voorjaar van 2023 heeft meegegeven. De verordening is op een aantal onderdelen niet meer volledig en/of in lijn met de huidige regelgeving. Met deze nieuwe verordening, die de raad in 2024 nog ontvangt, herstellen wij dit.
We gaan in 2025 werken aan een nieuwe, herziene woonruimteverdeling, met mogelijk meer inhoudelijke structuuraanpassingen. Met alle betrokken partijen willen we nieuwe afspraken maken over een eerlijke en transparante verdeling van sociale huurwoningen. Dit moet uiteindelijk landen in een herziene Huisvestingsverordening, het kader waarin deze regels worden opgenomen en geëffectueerd. Daarnaast werken wij het komend jaar verder aan de verbetering van de informatie en communicatie omtrent de toewijzing van (sociale) woningen. Hierbij zal veel aandacht zijn voor de werking van het systeem en de selectie van de uitvoerende partij. We makende informatie eenvoudiger en transparanter. Specifiek kijken we naar de verantwoording van de toewijzingen. Dit is een aanbeveling uit het rapport ‘Onderzoek woonruimteverdeling Almere’ dat is gemaakt in opdracht van de Rekenkamer van Almere.
We hebben oog voor de verhuisketen en willen doorstroming bevorderen
We zien dat bewoners van een sociale huurwoningen die inmiddels andere woonwensen of behoeften hebben, toch niet makkelijk naar een andere woning verhuizen. Hierdoor komen er in de sociale huursector te weinig woningen vrij om inwoners van passende woonruimte te voorzien. Om doorstroming te bevorderen gaan we samen met woningcorporaties en marktpartijen aan de slag om verschillende maatregelen te verkennen en uit te werken. De te kiezen aanpak nemen we op in een doorstroomagenda voor de komend jaren. Een aantal interventies gericht op ouderen gaan we in 2025 al inzetten. Zo worden bijvoorbeeld senioren middels wooncoaches van de corporaties actief gewezen op de mogelijkheden rondom Van Groot naar Beter. Hiermee kunnen senioren die een grote woning achterlaten met voorrang in aanmerking komen voor een meer passende woning qua ligging en kameraantal. Onder bepaalde extra voorwaarden kan men daarbij ook een verhuisvergoeding krijgen. Bovendien worden vanaf 2025 de mogelijkheden verruimd om de ‘oude’ huurprijs mee te nemen naar een andere woning en stimuleren we doorstroming Van Hoog naar Laag.
We werken aan een Woonzorgvisie en een daaraan gekoppeld uitvoeringsprogramma
Het doel was om eind 2024 een Woonzorganalyse en een Woonzorgvisie op te leveren. Gelet op de aantallen en prognoses, is gekeken wat tot 2040 wat de gecombineerde woon- en zorgopgave is. In 2025 zetten we de volgende stap: we maken op basis van deze visie een uitvoeringsprogramma, waarin we vastleggen wat we concreet gaan doen om die visie te realiseren. Dit traject doorlopen we, net als het opstellen van de Woonzorgvisie, in nauwe samenwerking met woningcorporaties, zorgpartijen, initiatiefnemers en (vertegenwoordigers van) de inwoners van Almere. Zowel binnen als buiten de organisatie vraagt deze opgave een integrale inspanning van wonen, zorg én welzijn.
Doelstellingen bij dit programma
- Aanvullende maatregelen om bestaande en nieuwe plannen voor woningbouw haalbaar en betaalbaar te maken.
- Werkagenda 2025 op basis van prestatieafspraken en nieuwe jaarschijf productieafspraken
- Herziene woonruimteverdeelsysteem met Doorstroomagenda en samenhangend beleid.
- Aanbesteding diensten uitvoering woonruimteverdeling
- Verbeterde communicatie over woningtoewijzing en doorstroming
- Oplevering Woonvisie met start uitvoeringsprogramma
- Woonbehoefteraming (kwanitatief) en Woonbehoefteonderzoek (kwalitatief)