We gaan aan de slag met onze nieuwe Visie Gezondheidsbeleid
In de Visie Gezondheidsbeleid Almere 2024-2026 wordt het kader voor de uitvoering van het gezondheidsbeleid beschreven, gericht op betere samenwerking en preventie. Er zijn veel landelijke ontwikkelingen die ons lokale gezondheidsbeleid raken. Er is een landelijke beweging in gang gezet van zorg naar gezondheid waarmee we ook in Almere te maken hebben. Die beweging vraagt om een verbreding van onze focus in het gemeentelijke gezondheidsbeleid. Het Almeerse gezondheidsbeleid richt zich op drie doelstellingen.
- Het ondersteunen van de gezondheidszorg: Dit onderdeel is uitgewerkt in de samenwerking Positief Gezond Almere (PGA).
- ‘Health in All Policies’: We gaan gezondheid een plek geven in andere beleidsterreinen.
- Brede preventie, waarbij we inzetten op bewezen interventies.
Tegelijkertijd is het noodzakelijk om structureel te bezuinigen op bijvoorbeeld het programma gezond in de stad en netwerkbijeenkomsten voor Goud in Almere. Waar mogelijk brengen we deze activiteiten onder in de bestedingsplannen van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA). Door hier integraal naar te kijken verwachten we de effecten voor de stad te kunnen beperken.
We werken samen met partners om de zorg toegankelijk te houden
Binnen Positief Gezond Almere werken zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente, de GGD en de Flevolandse Patiëntenfederatie samen om de zorg voor onze inwoners toegankelijk te houden. Hiervoor hebben de deelnemende partijen samen een domeinoverstijgend transformatieplan opgesteld conform de uitgangspunten van het Integraal Zorgakkoord (IZA). De zorgverzekeraar(s) beoordelen dit transformatieplan. Naar verwachting volgt er aan het einde van 2024 een positieve beoordeling van het plan. Als de aanvraag wordt gehonoreerd, ontvangen we geoormerkte transformatiegelden en zijn we in 2025 bezig met de uitvoering van het plan. Bij de financiering van het plan maken we ook gebruik van de specifieke uitkering (SPUK) die op regionaal niveau beschikbaar is voor de doelstellingen van IZA. In 2025 gaat het om ongeveer € 1,2 miljoen voor Almere.
We versterken het sociaal domein in lijn met de bedoeling van het Integraal Zorgakkoord
Vanuit het transformatieplan zetten we onder meer stevig in op het verbeteren van de samenwerking tussen het medisch domein, het sociaal domein en de informele zorg. We leiden niet-medische vragen van de huisarts naar het sociaal domein om zo de juiste hulp op de juiste plek te bieden. Hiermee ontlasten we de huisartsen. Ook zetten we in op de ontwikkeling van veerkrachtige en zorgzame wijken. Dit doen we onder andere met gerichte inzet om het aantal voorzorgcirkels te laten groeien. Ook de voortzetting van Samen Sterker in de Wijk voor inwoners met psychische problematiek is onderdeel van het transformatieplan. Ook blijven we inzetten op passende waardering voor onze mantelzorgers voor de onmisbare ondersteuning en zorg die zij leveren en de grote inzet die dit vraagt.
We zetten ons in voor het bereiken van een gezonde generatie in 2040
Dit is het hoofddoel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Om dit in 2040 te kunnen bereiken moeten we nu beginnen. We hebben in 2023 een plan van aanpak ingediend voor landelijke middelen die zijn gekoppeld aan GALA, dit is een brede specifieke uitkering (SPUK). Hieruit hebben we ook geld toegewezen gekregen, ongeveer € 3,3 miljoen in 2025. Met de middelen uit de SPUK dragen we ook bij aan de doelen van het preventieakkoord en het Sportakkoord II.
In 2025 richten we ons binnen GALA op 15 uitvoeringsprogramma’s
Deze hebben volgens afspraken met het Rijk vaste budgetten die beschikbaar zijn gesteld via de brede SPUK. We richten ons onder andere op de implementatie van de ketenaanpakken, het stimuleren van cultuurparticipatie, sport en bewegen, het versterken van de sociale basis en het tegengaan van eenzaamheid. De uitvoeringsprogramma's dragen bij aan de doelstellingen om een gezond en actief leven mogelijk te maken, zorgvragen te voorkomen en de eerste lijn te ontlasten. Afspraken voor de uitvoering van de interventies maken we met diverse organisaties in de sport, welzijns- en zorgsector.
Het welzijnswerk ondersteunt het samenleven in Almere en versterkt het de netwerken van mensen
In 2025 blijven de speerpunten uit het welzijnskader 'WELzijn in Almere’ van kracht. Dit betekent dat we blijven bouwen aan een sociaal sterk fundament. En dat we met welzijnswerk waar mogelijk formele ondersteuning verkorten of voorkomen. Via het landelijke Gezond en Actief Leven Akkoord en het Integraal Zorgakkoord zijn er tijdelijke, gerichte investeringen mogelijk in een sterkere sociale basis (zie ook de vorige paragrafen). Tegelijkertijd is het op onderdelen ook noodzakelijk om structureel te bezuinigen. In lijn met de nieuwe Almeerse maatschappelijke agenda en andere beleidskaders zetten we het welzijnsbudget zo gericht mogelijk in. Hierbij sluiten we zo goed mogelijk aan bij de kenmerken van verschillende delen van de stad en de behoeften van inwoners in de wijken.
Doelstellingen bij dit programma
- Het uitvoeren van gekozen interventies voor versterking van de sociale basis en het terugdringen van gezondheidsachterstanden zorgen dat deze voldoende vindbaar en toegankelijk zijn voor de doelgroep.
- Het vergroten van het bereik van sport: sporters, toeschouwers en vrijwilligers ervaren geen drempels en vinden een passend aanbod in de stad.
- Voor Welzijn op Recept monitoren we de verwijzingen naar de welzijnscoaches.
- Voor valpreventie streven we ernaar dat jaarlijks:
14% van alle thuiswonende 65-plussers een risico-inschatting krijgt.
3% van alle thuiswonende 65-plussers met een verhoogd valrisico een erkende valpreventie beweeginterventie volgt.