Home

Inleiding

De Programmabegroting 2025 is de eerste met het nieuwe coalitieakkoord dat gesloten is vlak voor het zomer van 2024 (Samen bouwen aan Almere). Toch is het ook de op één na laatste voor deze raadsperiode. In deze begroting brengen wij de gemeentefinanciën zoveel mogelijk op orde. Binnen de beperkte ruimte die er is investeren we ook om de grote uitdagingen voor Almere het hoofd te bieden.

We hebben te maken met grote financiële uitdagingen

De gemeente Almere staat, net als alle andere gemeenten in Nederland, voor een grote financiële uitdaging. Door teruglopende inkomsten uit het gemeentefonds dreigt er een structureel begrotingstekort na 2025. Dit noemen we het ravijn. Daarnaast worden we door het Rijk niet meer volledig gecompenseerd voor de loon- en prijsstijgingen. Een maatregel die ons ieder jaar veel geld kost. We zien ook het tekort op de jeugdhulp oplopen en we zien steeds meer taken overgedragen worden van het Rijk naar gemeenten, waar we vervolgens niet voldoende financiële middelen voor krijgen. Omdat we vinden dat het Rijk ons hiermee in de problemen brengt laten we een miljoen tekort in de begroting zien als boodschap aan het Rijk.

We brengen de financiën zoveel mogelijk op orde

Om deze financiële uitdaging het hoofd te bieden hebben we scherpe keuzes moeten maken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een pakket aan bezuinigingsvoorstellen en inkomstenverhogingen om het structurele tekort te dichten. In deze begroting verwerken we deze voorstellen. We zijn erin geslaagd een sociaal, sober en solide pakket te presenteren. We ontzien de budgetten die essentieel zijn voor de bestaanszekerheid en sociale cohesie in Almere. We gaan zelf als gemeentelijke organisatie bijdragen door soberder te werken.

We gaan door met de uitvoering van onze plannen

Ondertussen werken we door aan de grote uitdagingen en kansen voor Almere. Het tekort aan woningen blijft een urgent probleem. We proberen de bouw van woningen te versnellen en vergroten de voorraad sociale huurwoningen en betaalbare huur en koop. We bouwen geen huizen maar wijken en buurten waar mensen elkaar kennen en naar elkaar omkijken. Kortom, we bouwen aan een stad. Dat betekent dat we ook oog hebben voor maatschappelijke voorzieningen; zoals zorgvoorzieningen, bereikbaarheid en banen. We brengen de jeugdzorg in balans door in te zetten op de uitvoering van het transformatieplan jeugdhulp, waar u voor de zomer mee heeft ingestemd. Dit moet de jeugdhulp betaalbaarder maken en daarnaast de kwaliteit verbeteren. We werken hierbij nauw samen met onderwijs, kinderopvang, welzijnsorganisaties en andere lokale voorzieningen. Daarnaast gaan we verder met het bouwen aan een groene, duurzame en gezonde stad. En dragen we bij aan het tegengaan van klimaatverandering en de gevolgen daarvan door vol in te zetten op vergroening en de energietransitie.

We blijven investeren in de stad

Omdat het ook in tijden van bezuinigingen belangrijk is om oog te houden voor de stad. Zo werken we bijvoorbeeld aan veiligheid door geld vrij te maken voor de bestrijding van straatintimidatie en gaan we meer inzetten op de uitvoering van de wet Bibob, om ondermijning te kunnen bestrijden. Ook gaan we meer inzetten op armoedebestrijding. We herstellen structureel de budgetten voor energiearmoede en voeren de stadspas in. Daarnaast investeren we in gelijke kansen en toegankelijkheid van de stad. Zo zetten we extra in op de uitvoering van ons diversiteit- en inclusiebeleid en zetten we extra geld opzij voor het toegankelijker maken van de openbare ruimte.

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:05:33 met de export van 11/15/2024 16:15:30