Diversiteit en inclusie

Ambitie

In Almere moet iedereen zichzelf kunnen zijn en volwaardig mee kunnen doen aan onze samenleving

We zijn een diverse stad en vieren de verschillen. We willen ook een inclusieve stad zijn, waar iedereen volwaardig en gelijkwaardig kan deelnemen. Niet voor niets prijkt op de gevel van ons stadhuis artikel 1 van de Grondwet. Daarmee dragen wij als gemeente uit dat Almere van ons allemaal is, ongeacht sekse, seksuele geaardheid, genderidentiteit, huidskleur, (etnische) afkomst, mentale of fysieke beperking. Iedereen in deze stad is gelijkwaardig en moet ook gelijkwaardig behandeld worden.

Actieprogramma Almere Divers en Inclusief 2023-2026

Dit actieprogramma moet een brug slaan tussen wat wij als samenleving willen en wat inwoners in het dagelijks leven ervaren. Daarom zijn het de inwoners, belanghebbenden en ervaringsdeskundigen zélf die hebben aangegeven welke acties belangrijk zijn: ‘Niets over ons zonder ons’. Met dit actieprogramma en de bijbehorende uitvoeringsagenda's willen wij recht doen aan diversiteit, aan de verschillen en een veilige en gelijkwaardige startpositie creëren voor iedereen. De gemeentelijke organisatie vervult als werkgever een voorbeeldrol binnen het diversiteitspact. Een actief wervingsbeleid waarbij diversiteit de norm is in alle functielagen, draagt hieraan bij.

We versnellen en verstevigen de acties uit het uitvoeringsprogramma

Om onze ambities in het Actieprogramma Almere Divers en Inclusief 2023-2026 (anti-discriminatie-,
Inclusie-, en regenboogagenda) kracht bij te zetten, willen we de huidige uitvoeringsagenda’s verstevigen en versnellen. We maken hiervoor 1 fte structureel vrij conform coalitieakkoord. Daarnaast stellen we ook incidenteel € 2 miljoen beschikbaar voor de periode 2025 - 2026. We denken hierbij aan publieke campagnes tegen discriminatie, de inzet van stagemakelaars om jongeren die moeilijk aan een stage komen te ondersteunen en het versterken van netwerken in onze stad.

We geven aandacht aan gendersensitiviteit

Een gender sensitieve aanpak zet in op het herkennen, erkennen, aanpakken en wegnemen van oorzaken van het ontstaan en voortbestaan van ongelijkheid die samenhangt met gender. Daarom zetten we Gender Based Analysis (GBA) in om ons beleid te toetsen.

Een toegankelijke stad voor iedereen

We willen dan ook meer ambitie tonen in het toegankelijk maken van de openbare ruimte en gemeentelijke gebouwen. We vormen hiervoor bij deze begroting een reserve Toegankelijke openbare ruimte van € 3 miljoen. De middelen zetten we onder andere in voor projecten als voldoende en inclusieve openbare toiletten, het gelijk maken van stoepen en het toegankelijk maken van stranden voor mensen in een rolstoel. Daarnaast geldt toegankelijkheid als randvoorwaarde in de plannen voor groot onderhoud en stadsvernieuwing. De gemeentelijke website moet toegankelijk zijn voor laaggeletterden, anderstaligen en slechtzienden.

Doelstellingen bij dit programma

Almere is in 2026 een meer toegankelijke en inclusieve stad waarin iedereen zichzelf kan zijn en mee kan doen. In 2025 gaan wij versnellen en versterken en zetten we in op:

  • Het tegengaan van stagediscriminatie.
  • We starten een publiekscampagne om de bewustwording van discriminatie in alle vormen te vergroten.
  • We zetten Gender Based Analysis in om ons gemeentelijk beleid te toetsen.
  • Het vormgeven van de voorbeeldrol als diverse en inclusieve werkgever.
  • Het toegankelijker maken van de stad, de openbare gebouwen en de stranden.

Lasten & baten

11

0,9%

9

0,8%

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 13:05:33 met de export van 11/15/2024 16:15:30