De ambitie van de programmalijn Vernieuwend wonen is om bij te dragen aan een beter functionerende woningmarkt en een toekomstgerichte woningvoorraad; in de eerste plaats in Almere en afgeleid daarvan de regio en elders in Nederland. Daartoe worden nieuwe oplossingen onderzocht en ontwikkeld voor actuele beleids- en/of maatschappelijke vraagstukken op het gebied van bouwen en wonen. Omdat innovatie vaak niet in reguliere processen tot stand komt, dient het gericht te worden aangejaagd en ondersteund.
De leidende aspecten in de oplossingen waar de programmalijn naar zoekt, zijn:
- Betaalbaarheid en toegankelijkheid van de woningvoorraad.
- Verduurzaming en circulaire economie.
- Doorwerking van sociale transformaties: wonen en zorg, vergrijzing en gezondheid.
- Fysieke aanpak van wijken: transformatie, functiemenging en verdichting.
- Woon-werk combinaties.
Het Woningbouwatelier fungeert voor deze programmalijn als uitvoeringsorganisatie. Het Woningbouwatelier is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, provincie, het Ministerie van BZK en het Rijksvastgoedbedrijf.
bedragen x € 1.000
jaarprogramma 2025 | bijdrage 2025 |
---|---|
Experiment Vernieuwend Wonen | -800 |
Subtotaal programmalijn Vernieuwend wonen | -800 |
Voor 2025 wordt € 800.000 aangevraagd uit het FVA. Het budget is primair bedoeld voor het faciliteren van woningbouwexperimenten en kennisdeling over resultaten of inzichten. In 2025 wordt een deel van het budget besteed aan de volgende experimenten:
Bouwen door de Buurt
De pilot is in Kruidenwijk van start gegaan om ruimte te bieden aan kleinschalige woningbouw waarbij de bewoners zelf aan zet zijn. Alle Kruidenwijkers ontvingen een brief in de bus met de uitnodiging om bouwplekken in de eigen wijk te vinden om voor zichzelf, voor familie of vrienden een huis te bouwen. Een andere vereiste van de pilot is dat de initiatiefnemers zelf de buurt over hun bouwplan informeren. De groep achter het initiatief heeft een locatie tussen de Wisselgracht en het Gemberpad, ten zuiden van de Korianderbrug gevonden. De pilot is nog volop gaande. De acht bouwkavels aan het Gemberpad worden bouwrijp opgeleverd in Q2 van 2025.
Mijlpalen in 2025 zijn:
- Resterende vergunningverleningen particuliere woningen
- Locatie bouwrijp
- Feestelijke start bouw
- Oplevering woningen die kant-en-klaar worden geleverd
- Oplevering monitoring
- Documentaire gereed
- Delen van 'lessons learned’
- Bestuurlijke besluitvorming over uitrol
Who Cares
De laatste jaren groeit de behoefte aan vernieuwende oplossingen die wonen, zorg en ondersteuning combineren. In Almere speelt dit vooral in het vergrijsde stadsdeel Haven. Daarom sloot het Woningbouwatelier zich in 2017 aan bij de prijsvraag Who Cares, met als doel innovatieve ideeën te verzamelen en deze toe te passen.
Twee teams werden aangewezen als Almeerse winnaar: Expeditie Haven met de Samenredzame Wijk en BloemkoolBurenbond met het Eigentijds Hof. Bij de prijsuitreiking beloofde de Almeerse wethouder Wonen zich hard te maken voor realisatie in de stad. Inmiddels zit het project in de fase van het maken van een Ontwikkelplan. De realisatie van dit experimentele project vindt plaats in 2026, waarna oplevering in 2027 volgt.
Mijlpalen in 2025 zijn:
- Ontwikkelplan aangeboden aan de gemeenteraad
- Kennisoverdracht in de vorm van publicaties en presentaties.